Tee päring

Uudised

29.07.2024

Innovatsioon laos: jäätmed väärtuslikeks riiuliteks!

Eelmise aasta lõpus vaatas meie logistikakeskuste juht Risto laos tekkivaid jäätmeid ja jõudis inspireeriva avastuseni – miks mitte neid enda kasuks tööle panna. Nii sündis idee kasutada ära jäätmed peenkaubariiulite ehitamiseks. Risto visioon ei olnud luua lihtsalt riiulit, vaid disainida lahendus, mis ei vajaks kokkupanemiseks naelu ega kruvisid ning mida saaks kasutada aluseriiuli all ja peenkauba komplekteerimisalal. Tulemuseks oleks nii rahakoti- kui keskkonnasõbralik lahendus.

Inspiratsioon sai ta kahest näitest, millega oli varem kokku puutunud. Esimene neist oli plastiklahendus, mis rippus aluse talade küljes ja pakkus suurepärast ruumikasutust kuid oli väga kallis. Teine oli papist lahendus, mis samuti ei vajanud naelu ega kruvisid, kuid selle hind ja vastupidavus tekitasid küsimusi. Nende kahe lahenduse parimaid omadusi kombineerides saigi koostatud disain spetsiaalselt meie laos üle jääva vineeri jaoks.

Standardne riiul koosneb ainult kolmest erinevast standardselt lõigatud detailist ja vahekäigu riiul koosneb neljast erinevast standardselt lõigatud detailist. Neid detaile kombineerides saab ehitada vähemalt kolm erinevat riiulit. Riiuli saab alati lahti võtta, kui seda vaja pole ja vajadusel uuesti üles panna, kuna lahendus on kinnitusvahendite vaba. Ühele kuupmeetrile alusele lahti võetuna mahuvad kuue püstaku detailid.

Seejärel leidis Logistika Plussi juhataja Toomas Orutar koostööpartneri Laserstants OÜ, kes aitas meie idee ellu viia. Orutar toob välja, et tal on hea meel, et leidsime Laserstantsi ja selle juhataja Toomas Ankrovitsi näol usaldusväärse partneri, kes suutis disainijoonistest aru saada ja tootearendusega kaasa minna.

Laserstantsi abiga saidki vajalikud detailid vineerplaadist laserlõikuriga valmis lõigatud ning omavahel ühendades moodustavad need väga kindla struktuuriga riiuli. Esimest riiulit kokku pannes oli meeleolu ülev. Korrigeerisime natuke mõõte ja valmis teine prototüüp. Seejärel sündis hübriidlahendus, millest saab ehitada erinevaid riiuleid ja need läksid ka esimesena lattu kasutusse. Kuigi veel oli vaja teha mõned muudatused, olime jõudnud väga hea lahenduseni. Tänaseks on riiulid meil laos aktiivselt kasutuses. 

Toomas Orutar toob veel välja, et ta on väga uhke, et oleme suutnud jääkidest luua nii vajaliku ja keskkonnasõbraliku lahenduse ning meie jäätmed leiavad otstarbeka kasutuse enda maja sees. Lisaks on tegemist väga efektiivse lahendusega, kuna seda on lihtne liigutada ja transportida koos kaubaga. Riiul tuleb lihtsalt kiletada ning ongi valmis transportimiseks koos kauba ja lao aadressisüsteemiga.

Keskkonnasõbraliku ja kuluefektiivse vineerist riiulisüsteemi näol oleme lao jäätmetele leidnud suurepärase ja praktilise kasutuse ning loodetavasti inspireerib ka teid leidma uuenduslikke viise oma jäätmete taaskasutamiseks.

Rohkem meie keskkonnaalase tegevuse kohta saate lugeda siit.

Viimased uudised